Om

Min profilbild

Så får du bra betyg - Del 2

Förra gången, i Del 1, skrev jag att det är superviktigt att ha en kalender att planera sin tid i. Jag fick ett mail om att ha teman som handlar om betyg. Alltså, inför prov, under prov, hur man skriver en uppsats. Såklart kan jag ha massor med sånna teman någon gång i veckan! :) Men nu tänkte jag bara ta upp några punkter som är viktiga att veta när det gäller betyg och skolarbete överhuvudtaget. Kom ihåg det här och ha alltid med er det i tankarna.

- Börja alltid i tid!
Det låter extremt tråkigt, men varje gång man pluggar fastnar bara en liten bit av informationen. Om man pluggar lite varje dag kommer kanske 20% av det man läser att fastna, vilket efter några dagars pluggande gör att man faktiskt kan 100% tillslut! Plugga ALDRIG 7 timmar dagen innan och tro att ni kommer förstå någonting av provet. Det är bättre med kanske 45 minuter varje dag i två veckor, än en hel natt dagen innan. Jag lovar, det här är det aboslut viktigaste man kan göra för att få bra betyg, pröva så får ni se hur mycket bättre det är!

- Läs målen eller fråga läraren efter exakt vad som behövs
Men såklart kan man inte plugga in all info i hela världen, oavsett hur tidigt man börjar. Om man tillexempel läser om andra världskriget gäller det att läsa kursmålen INNAN man sätter igång. Där står det exakt vad man behöver kunna för varje betyg, och då satsar man på att plugga efter vad som står i målen.
TEX om MVG-målet är: Eleven gör historiska jämförelser över tiden mellan olika länder och kulturer.
Skriv om det då! Välj ut några länder med olika kulturer och jämför! Det är bara att skriva på, alla tankar är rätt tankar. Lägg inte ner massa onödig tid på att skriva 5 sidor fakta, eller 3 sidor om ett enda land. Det är fortfarande G. På MVG nivån behövs jämföresle mellan olika länder, då kan det räcka med bara 1 sida om du ger en ordentlig överblick.

- Ge läraren en anledning att vilja hjälpa dig!
Såklart att läraren hjälper ALLA, men om du är aktiv själv, ställer frågor och gör ditt bästa lär DU dig massor, och läraren blir mer motiverad att faktiskt hjälpa dig mot ditt mål. Visa att du verkligen VILL ha bra betyg, då får du massa medvind av lärarna!

- Träna och ta pauser!
Plugga är viktigt - men att röra på sig är också väldigt betydande. Det räcker med en promenad, men kom ihåg att rensa hjärnan. Träning minskar stressen och låter det du lärt sig smälta in. Det är okej att ta pause från pluggandet. Och plugga inte med samma sak varje dag, variera, det håller uppe motivationen :)

Nästa gång blir det ett inlägg om hur man skriver den perfekta uppsatsen!

Lycka till! ;)

/ Jassi

Kommentarer
Postat av: Fanny <3

Vilka bra tips! :) Ha en fin dag =)

2010-08-23 @ 16:57:19
URL: http://mariafanny.blogg.se/
Postat av: NORRLANDSPRINSESSA - Med tiaran på sné.

Bra tips, tyvärr lättare sagt än gjort ;) jag börjar aaaalltid o plugga i sista sekunden ändå jag haha

2010-08-23 @ 17:06:01
URL: http://norrlandsprinsessa.blogg.se/
Postat av: Alva

Allt bra?

2010-08-23 @ 17:10:15
URL: http://saraochalvahar.blogg.se/
Postat av: Alva

SV: Bara bra! Vad har du gjort i dag då? (:

2010-08-23 @ 17:40:28
URL: http://saraochalvahar.blogg.se/
Postat av: Alva

SV: Hahah ja, Back to school. Såå deprimerande...

Jag har varit i skolan!

2010-08-23 @ 17:59:26
URL: http://saraochalvahar.blogg.se/
Postat av: Nathalie

vilka bra tips:D

2010-08-23 @ 19:05:08
URL: http://liborius.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback